Slider

Mitä tekemistä on Kap Verdellä Salin saarella?

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Kap Verdestä usein puhutaan tylsänä matkakohteena sen puolesta, että siellä ei olisi kovinkaan paljoa muuta tekemistä kuin makoilla rannalla.

Me lähdimme tällä ajatuksella Kap Verdelle, Salin saarelle maaliskuun alussa ja olin olettanut, ettei Kap Verdellä tosiaan olisi juurikaan tekemistä. Valitsimme kolme eri hotellia, ja näin näkisimme enemmän Salin saarta ja erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

Kap Verde olikin todella positiivinen yllätys, kun huomasimme Salin saarella olevan kivasti erilaista tekemistä. Jopa niin paljon, ettemme ehtineet nähdä ja kokea kaikkea mahdollista.

Tässäpä siis luettelen, mitä tekemistä Kap Verdellä, Salin saarella on.

Aktiviteetit Salin saarella x 15

1. Kellu vanhassa suolakaivoksessa, luonnon muovaamassa merivesialtaassa

Pedra de Lume on tulivuoren kraateri, johon on muodostunut suolavesialtaita. Kraateri sijaitsee merenpinnan alapuolella, ja näin ollen merivesi on päässyt kraateriin muodostaen luonnon suola-altaan.

Alueella on aikoinaan toiminut suolakaivos, ja tätä nykyä eri suola-altaat ovat upean värisiä. Osa näistä kauniita pinkkejä ja niiden reunalla on puhtaanvalkoisia suolavuoria. 

Paikka on suosittu vierailukohde, ja täällä pääseekin kellumaan suola-altaassa. Suolapitoisuus on niin suuri, että vesi kelluttaa aivan hurjan hyvin. Minulle tämä oli ensimmäinen kerta luonnon muovaamassa suola-altaassa ja suosittelen ehdottomasti muillekin. Tämä oli hauskaa!



2. Kahlaa sitruunahaiden kanssa 

Salin itärannikolla sijaitsee Shark Bay, jossa pääsee kahlaamaan sitruunahaiden kanssa. Rannikko on matalaa ja meren pohjassa on paljon tulivuoriperäistä mustaa kiveä, joka sitoo hyvin lämpöä. Hait tulevatkin rantaan lämmittelemään ja ruokailemaan.

Mereen pääsee täällä kahlaamaan oppaan johdolla, ja sitruunahait tulevat uimaan lähettyville. Me näimme muutaman pienen, alle metrin mittaisen vauvahain, mutta ilmeisesti täällä voisi nähdä myös parimetrisiä sitruunahaita.  

Kannattaa varautua vesikenkien kera. Joskin sellaiset voi myös vuokrata rannan vuokraajilta kahden euron hintaan.

Turvallisuusohjeet saa myös oppailta, mutta kannattaa muistaa ainakin, ettei haihin saa mennä koskemaan ja kädet kannattaa muutenkin pitää vedenpinnan yläpuolella.

3. Kerää simpukoita simpukoiden hautausmaalla

Yksi hienoimpia paikkoja ainakin lapsen mielestä oli simpukoiden hautausmaa. Tämä on ranta, joka on kymmenien metrien mitalta täynnä simpukoita.

Harmillisesti tämä ei ole kuitenkaan luonnon muovaama ihme, vaan paikalla toimii paikallinen kalafirma, joka kuorii simpukoita rannalla. Ranta on yhtä kaikki huikean näköinen simpukkaröykkiöineen.

Ranta sijaitsee Salin pääkaupungin, Santa Marian hiekkarannan aivan itäisimmässä kärjessä, ja Santa Marian keskustasta sinne kävelee alle parissakymmenessä minuutissa. Taksilla matkan hurauttaa parilla eurolla.

4. Ratsasta rannalla

Salin saarella on mahdollista myös ratsastaa hevosilla rannalla. Me näimme muutaman ratsastajan, mutta emme tulleet selvittäneeksi, millaisia toimijoita saarelta löytyy. 

5. Ihmettele aavikolla edessä siintävää vettä, vaikka todellisuudessa edessä on vain kuivaa aavikkoa

Salin saari on kuivaa, kuumaa ja hiekkaista. Täältä löytyy siis paljon alaa, missä ei ole kuin hiekkaa silmänkantamattomiin. Me pysähdyimme opastetulla saarikierroksella aavikolla, missä taivaanrannassa näkyi selvästi vettä, vaikkei siellä ollutkaan vettä, vaan "vesi" näkyi kangastuksena taivaanrannassa.

6. Shoppaa käsitöitä markkinoilla

Santa Mariassa on paljon markkinoita, joissa paikalliset ovat myymässä tuotteitaan. Pieni miinuspuoli on, että kauppiaat ovat osittain hyvinkin tungettelevia, mikä ei sovi ollenkaan tällaiseen suomalaiseen mentaliteettiin. 

Meiltä jäi markkinoilta tuliaisostokset tekemättä, kun emme jaksaneet kuunnella jatkuvaa tuputusta.

7. Käy vaijeriliu’ussa, minkä vauhti yltää jopa 100 h/km

Salin saaren vaijeriliuku vaikuttaa huikealta. Me emme siihen päässeet, sillä painoraja on noin 40 kilon hujakoilla, eli vain tätä painavammat pääsevät liukuun, eikä näin ollen lapsi olisi liukuun päässyt.

Aikuisseurueessa olisin ehdottomasti ollut liukumassa tässä upeassa merimaisemassa. 

8. Ui luonnon muovaamassa merivesialtaassa

Salin saari on tunnettu upeista hiekkarannoistaan, mutta tulivuoriperäisenä saarena täällä on myös valtavan upeita luonnon muovaamia merivesialtaita, joita ympäröi upeat kalliomuodostelmat. Näissä pääsee uimaan mereen ilman suurta merenkäyntiä. 

Suosittelen!


9. Ihmettele meren, auringon ja kallion muodostamaa sinistä silmää

Buracona, the blue eye, eli sininen silmä on niin ikään upea luonnon muovaama ihme. Luola, turkoosi vesi ja aurinko muodostavat yhdessä meren pintaan upean sinisen silmän.

Tätä ei harmillisesti näe pilvisellä säällä, mutta Kap Verdellä paistaa onneksi aurinko todella paljon, ja sinisen silmän näkeminen on hyvin todennäköistä. 

Kohde on hyvin suosittu turistinähtävyys, ja paikalle jonotetaan ja silmää saa käydä katsomassa seurue kerrallaan. Jono ei kuitenkaan ainakaan maaliskuussa ollut erityisen pitkä.

Paikalla on myös ravintola ja matkamuistomyymälä, ja kohdassa 8 mainitsema upea merivesiallas, mihin pääsee virkistäytymään.


10. Tutustu saaren pääkaupunkiin Espargokseen

Saaren pääkaupunki Espargos on paikka, missä suurin osa saaren paikallisista asuu. Täällä vuokrahinnat ovat Santa Mariaa matalammat, ja ilmeisesti myös muutenkin hintataso on täällä edullisempi. Espargosissa on ilmeisesti ainakin kivoja ravintoloita, talojen seiniin ja muureihin maalattuja upeita muraaleja. 

11. Ihastele kalastajien saaliita Santa Marian laiturilla

Santa Marian keskustan hienoin paikka ainakin minun mielestäni on Santa Marian pitkä laituri. Se on kuin kaupungin keskikohta, minne kalastajat tulevat perkaamaan ja myymään saaliinsa. Täältä löytyy myös matkamuistomyyjiä ja huikeat maisemat postikorttimaisen kauniille Santa Marian rannalle. 


12. Käy veneretkellä bongaamassa delfiinejä ja valaita 

Veneretket ovat suosittu aktiviteetti Kap Verdellä. Delfiinejä täällä voi ilmeisesti nähdä ympäri vuoden, ja valaiden bongaukseen parasta aikaa on huhtikuu. 

Meidän viikolla oli sen verran tuulista, ettemme halunneet veneen kyytiin keinumaan tuntikausiksi.

13. Kiertele Santa Marian katuja ja ravintoloita

Santa Marian keskusta on viehättävää rantakaupunkia, ja siellä on paljon palmuja ja kukkia. Seiniltä bongailimme hienoja muraaleja, joskin saaren pääkaupungissa niitä olisi vieläkin enemmän.

Kaupat täällä oli persoonallisesti ja tosi kauniisti sisustettu. Suuri osa turisteista on selvästi surffareita, ja surffikauppoja näkyikin siellä-täällä.

Myös ravintolatarjonta vaikutti hyvältä. Me kävimme syömässä muutamassa Santa Marian ravintolassa, ja jokaisessa ruoka oli hyvää ja edullista. 



14. Nauti upeista, kilometrien mittaisista hiekkarannoista ja turkoosista vedestä

Salin saaren ja etenkin Santa Marian läheisyyden hiekkarannat ovat sanoinkuvaamattoman kauniita. Hiekka on valkeaa ja meri turkoosia. Paljon tämän kauniimpaa ranta ei voi ollakaan! Tätä näkyä voisin tuijottaa ikuisuuden.


15. Snorklaa tai harrasta muuta vesiurheilua. Täällä voi lainelautailla, purjelautailla, leijasurffata ja tällaisia irtopurjeitakin näytti olevan meressä.

Kap Verdelle matkustetaan varmasti eniten juurikin sen rantojen ja vesiurheilumahdollisuuksien perässä, ja erilaiset surffaukset lainelautailusta leija- ja purjelautailuun ovatkin täällä jokapäiväinen näky.

Extravinkki

Iso suositus opastetulle saarikierrokselle, missä kierretään saaren nähtävyyksiä. Me osallistuimme sellaiselle, mikä kiesi sitruunahait, suolavesialtaan, sinisen silmän ja aavikon.

Ja sitä sanotaan, ettei tällä saarella ole mitään tekemistä. Mikä olisi sinun suosikkiaktiviteettisi? 

Seuraa some-kanaviani, ja näet matkakuulumiset ensimmäisten joukossa:

2 kommenttia:

  1. Kap Verde oli odotukset ylittänyt matkakohde ja tekemistä tosiaan riitti ainakin viikoksi, kuten olet jutussasi hyvin listannut. Sekin oli mukavaa, että ainakin vielä kuusi vuotta sitten sai paikallisten asuttamia Santa Marian katuja kierrellä kaikessa rauhassa ilman paikallisten tarjoutumista oppaaksi. Linkki omiin muistiinpanoihini:
    https://metkaamatkustelua.blogspot.com/2018/04/kap-verde-salin-saari-2018.html

    VastaaPoista
  2. Kap Verde tosiaan vaikuttaa varsin monipuoliselta kohteelta. Saarihyppelykin siellä olisi mukavaa. Snorklaus on aina oma suosikkiaktiviteettini.

    VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Mitä tekemistä on Kap Verdellä Salin saarella?

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan