Kun me saimme vauvauutisia, oli itsestäänselvää, että emme jätä matkailua harrastuksistamme pois. Koemme, että vauvan parasta on se, mikä on vanhemmillekin parhaaksi. Ja mikä sen parempaa kuin nauttia elämästä täysillä. Ensimmäiset kymmenen kuukautta matkustimme vain Euroopassa, mutta haaveilimme kaukaisemmista kohteista. Olemme kuitenkin sen verran varovaisia vanhempia, että ihan mihin tahansa emme lähtisi vauvaa viemään. Ensimmäiseksi kaukokohteeksi valitsimmekin Thaimaan. Myös näin jälkikäteen ajateltuna Thaimaa oli erinomainen valinta vauvamatkalle. En keksi parempaa vauvamatkakohdetta edes Euroopasta (jos ei lasketa sitä, että Eurooppaan lentää Thaimaata nopeammin, mikä on vauvamatkailussa aina plussaa).
Ennen matkaa otin selvää monestakin asiasta, ja jotkut asiat selvisivät kunnolla vasta paikan päällä. Tässäpä siis vinkkejä muille Thaimaan matkaa suunnitteleville vauvaperheille. Jos et vielä käynyt lukemassa vinkkejäni pitkälle lennolle vauvan kanssa, niin ne löytyvät tästä linkistä.
Thaimaassa rakastetaan lapsia
Tämä on ehkä se tärkein syy, minkä takia Thaimaahan on niin helppo matkustaa vauvan kanssa. Siellä rakastetaan lapsia. Lentokentillä ei tarvinnut jonottaa, vaan aina oli joku ohjaamassa jonon ohi. Kaikkialla, ravintoloissa, hotelleissa, takseissa ja kadulla, vauvat huomioitiin suuren suurin hymyin ja lirkutuksin. Jopa imettämisen koin luonnollisemmaksi kuin missään muualla missä olemme käyneet.
Meidän Isla tottui saamaansa huomioon, ja vielä paluulennollakin kävellessään käytävää päästä päähän hän pysähtyi jokaisen penkkirivin kohdalla, hymyili molemmille puolille, ja vasta saatuaan hymyt takaisin, jatkoi matkaansa seuraavalle penkkiriville, jossa toistui sama hymyilyprosessi. Täytyy vain toivoa, että keväinen aurinko saisi myös Suomessa hymyn ihmisten huulille, ja Isla saisi hymyilleen vastauksen myös täällä.
Vauvanruuat
Me kannoimme Islalle kaikki purkkiruoat mukanamme Suomesta. Luin nimittäin ennakkoon, että purkkiruokien makuprofiilit voivat olla niin erilaisia, etteivät ne välttämättä maistuisi suomalaiseen ruokaan tottuneelle lapselle. Niinhän siinä kävi, että ruokia ei olisi tarvinnut kantaa kuin muutamalle ensimmäiselle päivälle. Me testasimme Mai Khao Beachin Turtle Martissa myytävän Heinzin Australiassa valmistaman kana-riisi-purkkiruuan, ja hyvin upposi Islalle. Sen maku oli itseasiassa aika lähellä Hipp Pasta Bolognesea (heh, melkein sama ruokalaji), eikä siihen ole lisätty lainkaan suolaa (englanninkielisen ainesosalistan sai näkyville repimällä thaikielisen tarran päältä pois). Hinta oli tosin tässä ylikallissa resorttien keskellä olevassa marketissa melkoinen, 3,5 euroa per purkki (130 thb). Kyseisessä kaupassa tämä oli ainoa vauvojen liharuoka (pienempien vihannessoseita oli muutamaa erilaista), mutta isommissa marketeissa valikoima on varmasti laajempi. Pienemmissä marketeissa taas ruokia ei välttämättä ollut ollenkaan. Muutamalle päivälle ruokia siis kannattaa olla mukana, jotta ehtii löytää ne kaupat, jotka myyvät vauvanruokaa.
Seurueemme isompi lapsi, 1 v 3 kk, söi ravintolasta tilattuja kana-riisi/nuudeli-annoksia. Lapselle tilatut ruuat eivät olleet tulisia, sitä ei näemmä kannata huolehtia. Puolikasta annosta oli mahdoton tilata - tai ainakaan sellaista emme useista pyynnöistä huolimatta saaneet. Toisaalta, hyvin näytti uppoavan annoksen toinen puoli perheen isälle ;) Molemmat lapset ahmivat aikuisten tavoin ihania tuoreita hedelmiä.
Meillä oli ensimmäisen hotellin huoneessa vedenkeitin ja jääkaappi. Toisessa hotellissa majoituimme huoneistoon, jossa oli täydellinen keittiö. Iltapuurot onnistuivat huoneessa tuota pikaa, mutta ilmankin me olisimme pärjänneet. Kuten jo sanottu, Thaimaassa rakastetaan lapsia, ja ravintola kuin ravintola lämmittää purkkiruuat sekä vedet puuroa varten. Vedenkeitin toki helpotti, ja puuron pystyi valmistamaan myös hotellihuoneessa itse. Luonnollisesti keittiö helpotti vielä enemmän, ja myös lounaat ja päivälliset pystyi valmistamaan tai lämmittämään huoneessa.
Nesteytys
Kuumuudessa vauvan nesteytyksestä on pidettävä huolta. Minä imetin edelleen matkan aikana, mutta tästä huolimatta neuvolasta suositeltiin tarjoamaan tissin lisäksi vettä päivän aikana useita kertoja. Näin teimmekin, ja mukana oli pillimuki, nokkamuki ja tuttipullo. Lisäksi pyysimme ravintoloista pillin vesipulloon, josta Isla lopulta joi kaikkein mieluiten. Varsinainen nestetytys taisi kuitenkin tulla tissin kautta, triplamäärän normaaliin arkeen verrattuna, ja se se paras vaihtoehto onkin.
Matkasyöttötuoli
Thaimaassa ravintoloissa ei ole syöttötuoleja. Lapsille tarkoitettuja tuoleja löytyy, mutta ne ovat vain tavallista tuolia korkeampia, eikä ainakaan alle vuoden ikäinen lapsi pysy sellaisessa. Jotta sen ruuan syöminen olisi miellyttävämpää kaikille osapuolille, kannattaa mukana olla matkasyöttötuoli, jolla lapsen saa köytettyä tuoliin kiinni.
Me saimme kätevän Mini Monkey -matkasyöttötuolin matkamuksu.com:lta. Tämä olikin yksi tarpeellisimmista välineistä koko matkalla. Muista matkasyöttötuoleista minulla ei ole kokemusta, mutta tämän matkasyöttötuolin sai kiinnitettyä todella kätevästi niin näihin thaimaalaisten korkeisiin lasten tuoleihin kuin myös tavalliseen aikuisten tuoliin. Saipa tämän kiinnitettyä myös pitkään penkkiinkin. Kiinnitysnauhoissa kun oli paljon säätövaraa. Kangaskin hylki likaa, joten heitin matkasyöttötuolin pyykkikoneeseen matkan jälkeen tottumuksesta pestä kaikki matkan jälkeen.
Vaipat
Vaippoja emme kantaneet Suomesta koko kahden viikon tarpeita, vaan ostimme niitä paikan päältä. Turistikaupoissa niin Kata Beachillä kuin Mai Khao Beachillä vaipat olivat ihan törkeän kalliita. 14 kappaleen paketti 4-koon vaippoja maksoi yli 8 euroa (300 thb). Turistialueiden ulkopuolella hinnat tippuivat kolmanneksella, ja samaisen paketin sai alle 3 eurolla (99 thb).
Ilmastoitu huone
Vauvan kanssa Thaimaassa suosittelen lämpimästi panostamaan majoitukseen sen verran, että huoneessa on ilmastointi. Ilma on niin kosteaa ja kuumaa, että siitä kaipaa taukoa. Varsinkin öisin on ihanaa, kun saa nukuttua kunnolla (tai niin kunnolla kuin vauvan kanssa ylipäätään saa nukuttua).
Kantoreppu
Matkarattaat on matkalla ehdottomat, ja ainakin Phuketissa oli hyvin jalkakäytäviä (joskin myös paljon kynnyksiä). Me vierailimme Bangpaen vesiputouksella, ja sinne ei olisi päässyt mitenkään rattaiden kanssa. Onneksi meillä oli myös kantoreppu mukana. Kuumuudesta huolimatta se oli ehdoton apuväline, ei siis vain lentokentillä, vaan myös paikan päällä.
Auringolta suojaavat asut
Vaikka vauvan kanssa kannattaakin pyrkiä pysyttelemään varjossa, ei se aina onnistu. Parempi siis varustautua kunnon vaatteilla. Kunnollisen uv-uikkarin löytäminen oli haaste. Emme löytäneet pukua, jossa olisi sekä pitkät hihat että lahkeet ja vielä huppu. Rip Curlilta löysimme parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Lahkeet ovat lyhyet, mutta muuten puku on täydellinen. Hupun lippa suojasi myös silmiä uidessa. Aurinkolaseja kun Isla ei kovin helpolla suostu pitämään päässä.
Kunnollinen aurinkohattu on myös ihan ehdoton. Saimme todella kauniin ja erittäin käytännöllisen Iplay -hatun matkamuksu.com:lta. Hatun lieri oli riittävän leveä suojaamaan hyvin sekä niskaa että kasvoja, ja se oli myös miellyttävän napakka, jonka vuoksi hattu pysyi muodossaan hyvin, eikä valunut kasvoille. Hatussa on säätönauha, joten hattu pysyy päässä jo nyt, mutta tulee mahtumaan päähän vielä kauan. Pidän todella paljon hatun laadusta kuin myös ulkonäöstä. Hattu säilytti muotonsa ja värin myös konepesun jäljiltä!
Ekoaurinkorasvat
Vaatteilla ja varjossa olemalla pystyy suojaamaan aika pitkälle auringolta, mutta vaikkapa uima-altaaseen pulahtaessa kannattaa harkita myös vauvan ihon suojaamista aurinkovoiteella. Itse suosin ekologisia aurinkorasvoja, ja kun on kyse lapsestani, en muuta suostuisi hänen iholleen laittamaankaan. Meillä oli mukana aikuisten käyttöön Kiss My Face 30, ja koko perheelle, Isla mukaan lukien Acorelle 50. Molemmat levittyvät äärimmäisen hyvin iholle, eivätkä jätä ihoa valkoiseksi. Kiss My Face -aurinkorasvoja voi ostaa ainakin iherb.com:sta, Acorellea myy ainakin Ruohonjuuri.
Lapsille soveltuvat hyttyskarkotteet
Thaimaassa on paljon hyttysiä, jotka tulevat esille auringon laskiessa. Ravintoloiden terasseilla on usein tarjolla hyttyskarkotteita, mutta ne sisältävät DEETiä (dietyylitoluamidi), ja se ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Erinomaiseksi karkotteeksi olenkin todennut Free-hyttyskarkotteet, jotka soveltuvat myös vauvoille. Joka puolella kuulee sanotavan, etteivät nämä ilman DEETiä valmistetut hyttyskarkotteet olisi tehokkaita tropiikin hyttysiä vastaan, mutta minä väitän toisin. Vedän hyttysiä puoleeni magneetin lailla, mutta Freetä käyttäessäni hyttyset eivät edes katso minuun päin.
Myös hyttysverkko on hyvä pakata mukaan rattaita varten. Rannalla päiväuniaikaan ei tarvinnut huolehtia, lentääkö rattaisiin sudenkorento, koppakuoriainen tai lintu.
Matka-apteekki
Thaimaasta saa hyvin lääkkeitä, mutta kannattaa pakata mukaan ainakin maitohappobakteereita (ja ottaa ne jokapäiväiseen käyttöön), nestemäistä vauvojen särkylääkettä, kuumemittari, Bepanthenia, desinfiointiainetta, kynsisakset ja laastareita. Tähän listaan kannattaa itselle lisätä oikeastaan ihan kaikki, mitä vain normaalissakin arjessa on tarvinnut.
Pakkaa kevyesti
Thaimaahan lähdettäessä voi pakata hyvin kevyesti. Säähän on pääsääntöisesti kuumaa, mutta sen lisäksi pyykin peseminen on todella edullista. Meidän toisessa hotellihuoneessa oli pyykinpesukone, joten emme käyttäneet pesuloita, mutta mainoskyltit kertoivat pyykkikilon maksavan pari euroa. Hikiset, pukluiset ja ruokatahraiset vaatteet voi siis pestä ja ottaa uudelleen käyttöön.
Rokotukset
Vauvan kanssa matkustettaessa kannattaa muistaa huolehtia rokotteet kuntoon. Hepatiittirokotteita ei saa ennen vuoden ikää, mutta normaalisti 1-vuotisneuvolassa annettava MPR-rokotetta suositellaan annettavaksi yli puolivuotiaille lapsille, jos matka suuntaa Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolelle. Tämä tulee ottaa kaksi viikkoa ennen matkaa, koska vauva saattaa oireilla rokotuksesta vielä kymmenen vuorokautta rokotuksen jälkeen.
Huh, tulipas siinä vinkki jos toinen. Unohdinko vielä jotain? Kertokaa ihmeessä kommenttikentässä omat vinkkinne Thaimaan matkalle.
Yhteistyössä: matkamuksu.com
Ennen matkaa otin selvää monestakin asiasta, ja jotkut asiat selvisivät kunnolla vasta paikan päällä. Tässäpä siis vinkkejä muille Thaimaan matkaa suunnitteleville vauvaperheille. Jos et vielä käynyt lukemassa vinkkejäni pitkälle lennolle vauvan kanssa, niin ne löytyvät tästä linkistä.
Thaimaassa rakastetaan lapsia
Tämä on ehkä se tärkein syy, minkä takia Thaimaahan on niin helppo matkustaa vauvan kanssa. Siellä rakastetaan lapsia. Lentokentillä ei tarvinnut jonottaa, vaan aina oli joku ohjaamassa jonon ohi. Kaikkialla, ravintoloissa, hotelleissa, takseissa ja kadulla, vauvat huomioitiin suuren suurin hymyin ja lirkutuksin. Jopa imettämisen koin luonnollisemmaksi kuin missään muualla missä olemme käyneet.
Meidän Isla tottui saamaansa huomioon, ja vielä paluulennollakin kävellessään käytävää päästä päähän hän pysähtyi jokaisen penkkirivin kohdalla, hymyili molemmille puolille, ja vasta saatuaan hymyt takaisin, jatkoi matkaansa seuraavalle penkkiriville, jossa toistui sama hymyilyprosessi. Täytyy vain toivoa, että keväinen aurinko saisi myös Suomessa hymyn ihmisten huulille, ja Isla saisi hymyilleen vastauksen myös täällä.
Ravintolan henkilökunta toi lapsille leluja viihdykkeeksi ja me aikuiset söimme rauhassa :) |
Vauvanruuat
Me kannoimme Islalle kaikki purkkiruoat mukanamme Suomesta. Luin nimittäin ennakkoon, että purkkiruokien makuprofiilit voivat olla niin erilaisia, etteivät ne välttämättä maistuisi suomalaiseen ruokaan tottuneelle lapselle. Niinhän siinä kävi, että ruokia ei olisi tarvinnut kantaa kuin muutamalle ensimmäiselle päivälle. Me testasimme Mai Khao Beachin Turtle Martissa myytävän Heinzin Australiassa valmistaman kana-riisi-purkkiruuan, ja hyvin upposi Islalle. Sen maku oli itseasiassa aika lähellä Hipp Pasta Bolognesea (heh, melkein sama ruokalaji), eikä siihen ole lisätty lainkaan suolaa (englanninkielisen ainesosalistan sai näkyville repimällä thaikielisen tarran päältä pois). Hinta oli tosin tässä ylikallissa resorttien keskellä olevassa marketissa melkoinen, 3,5 euroa per purkki (130 thb). Kyseisessä kaupassa tämä oli ainoa vauvojen liharuoka (pienempien vihannessoseita oli muutamaa erilaista), mutta isommissa marketeissa valikoima on varmasti laajempi. Pienemmissä marketeissa taas ruokia ei välttämättä ollut ollenkaan. Muutamalle päivälle ruokia siis kannattaa olla mukana, jotta ehtii löytää ne kaupat, jotka myyvät vauvanruokaa.
Myös hedelmäsosepussit olivat hinnoissaan (3 €, 110 thb). Niistä löytyi kuitenkin sokerittomia versioita. |
Seurueemme isompi lapsi, 1 v 3 kk, söi ravintolasta tilattuja kana-riisi/nuudeli-annoksia. Lapselle tilatut ruuat eivät olleet tulisia, sitä ei näemmä kannata huolehtia. Puolikasta annosta oli mahdoton tilata - tai ainakaan sellaista emme useista pyynnöistä huolimatta saaneet. Toisaalta, hyvin näytti uppoavan annoksen toinen puoli perheen isälle ;) Molemmat lapset ahmivat aikuisten tavoin ihania tuoreita hedelmiä.
Meillä oli ensimmäisen hotellin huoneessa vedenkeitin ja jääkaappi. Toisessa hotellissa majoituimme huoneistoon, jossa oli täydellinen keittiö. Iltapuurot onnistuivat huoneessa tuota pikaa, mutta ilmankin me olisimme pärjänneet. Kuten jo sanottu, Thaimaassa rakastetaan lapsia, ja ravintola kuin ravintola lämmittää purkkiruuat sekä vedet puuroa varten. Vedenkeitin toki helpotti, ja puuron pystyi valmistamaan myös hotellihuoneessa itse. Luonnollisesti keittiö helpotti vielä enemmän, ja myös lounaat ja päivälliset pystyi valmistamaan tai lämmittämään huoneessa.
Nesteytys
Kuumuudessa vauvan nesteytyksestä on pidettävä huolta. Minä imetin edelleen matkan aikana, mutta tästä huolimatta neuvolasta suositeltiin tarjoamaan tissin lisäksi vettä päivän aikana useita kertoja. Näin teimmekin, ja mukana oli pillimuki, nokkamuki ja tuttipullo. Lisäksi pyysimme ravintoloista pillin vesipulloon, josta Isla lopulta joi kaikkein mieluiten. Varsinainen nestetytys taisi kuitenkin tulla tissin kautta, triplamäärän normaaliin arkeen verrattuna, ja se se paras vaihtoehto onkin.
Matkasyöttötuoli
Thaimaassa ravintoloissa ei ole syöttötuoleja. Lapsille tarkoitettuja tuoleja löytyy, mutta ne ovat vain tavallista tuolia korkeampia, eikä ainakaan alle vuoden ikäinen lapsi pysy sellaisessa. Jotta sen ruuan syöminen olisi miellyttävämpää kaikille osapuolille, kannattaa mukana olla matkasyöttötuoli, jolla lapsen saa köytettyä tuoliin kiinni.
Me saimme kätevän Mini Monkey -matkasyöttötuolin matkamuksu.com:lta. Tämä olikin yksi tarpeellisimmista välineistä koko matkalla. Muista matkasyöttötuoleista minulla ei ole kokemusta, mutta tämän matkasyöttötuolin sai kiinnitettyä todella kätevästi niin näihin thaimaalaisten korkeisiin lasten tuoleihin kuin myös tavalliseen aikuisten tuoliin. Saipa tämän kiinnitettyä myös pitkään penkkiinkin. Kiinnitysnauhoissa kun oli paljon säätövaraa. Kangaskin hylki likaa, joten heitin matkasyöttötuolin pyykkikoneeseen matkan jälkeen tottumuksesta pestä kaikki matkan jälkeen.
Vaipat
Vaippoja emme kantaneet Suomesta koko kahden viikon tarpeita, vaan ostimme niitä paikan päältä. Turistikaupoissa niin Kata Beachillä kuin Mai Khao Beachillä vaipat olivat ihan törkeän kalliita. 14 kappaleen paketti 4-koon vaippoja maksoi yli 8 euroa (300 thb). Turistialueiden ulkopuolella hinnat tippuivat kolmanneksella, ja samaisen paketin sai alle 3 eurolla (99 thb).
Minua pidettiin varmaan ihme hyypiönä, kun hiippailin kaupassa ottamassa kuvia vaipoista :D |
Ilmastoitu huone
Vauvan kanssa Thaimaassa suosittelen lämpimästi panostamaan majoitukseen sen verran, että huoneessa on ilmastointi. Ilma on niin kosteaa ja kuumaa, että siitä kaipaa taukoa. Varsinkin öisin on ihanaa, kun saa nukuttua kunnolla (tai niin kunnolla kuin vauvan kanssa ylipäätään saa nukuttua).
Kantoreppu
Matkarattaat on matkalla ehdottomat, ja ainakin Phuketissa oli hyvin jalkakäytäviä (joskin myös paljon kynnyksiä). Me vierailimme Bangpaen vesiputouksella, ja sinne ei olisi päässyt mitenkään rattaiden kanssa. Onneksi meillä oli myös kantoreppu mukana. Kuumuudesta huolimatta se oli ehdoton apuväline, ei siis vain lentokentillä, vaan myös paikan päällä.
Auringolta suojaavat asut
Vaikka vauvan kanssa kannattaakin pyrkiä pysyttelemään varjossa, ei se aina onnistu. Parempi siis varustautua kunnon vaatteilla. Kunnollisen uv-uikkarin löytäminen oli haaste. Emme löytäneet pukua, jossa olisi sekä pitkät hihat että lahkeet ja vielä huppu. Rip Curlilta löysimme parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Lahkeet ovat lyhyet, mutta muuten puku on täydellinen. Hupun lippa suojasi myös silmiä uidessa. Aurinkolaseja kun Isla ei kovin helpolla suostu pitämään päässä.
Kunnollinen aurinkohattu on myös ihan ehdoton. Saimme todella kauniin ja erittäin käytännöllisen Iplay -hatun matkamuksu.com:lta. Hatun lieri oli riittävän leveä suojaamaan hyvin sekä niskaa että kasvoja, ja se oli myös miellyttävän napakka, jonka vuoksi hattu pysyi muodossaan hyvin, eikä valunut kasvoille. Hatussa on säätönauha, joten hattu pysyy päässä jo nyt, mutta tulee mahtumaan päähän vielä kauan. Pidän todella paljon hatun laadusta kuin myös ulkonäöstä. Hattu säilytti muotonsa ja värin myös konepesun jäljiltä!
Ekoaurinkorasvat
Vaatteilla ja varjossa olemalla pystyy suojaamaan aika pitkälle auringolta, mutta vaikkapa uima-altaaseen pulahtaessa kannattaa harkita myös vauvan ihon suojaamista aurinkovoiteella. Itse suosin ekologisia aurinkorasvoja, ja kun on kyse lapsestani, en muuta suostuisi hänen iholleen laittamaankaan. Meillä oli mukana aikuisten käyttöön Kiss My Face 30, ja koko perheelle, Isla mukaan lukien Acorelle 50. Molemmat levittyvät äärimmäisen hyvin iholle, eivätkä jätä ihoa valkoiseksi. Kiss My Face -aurinkorasvoja voi ostaa ainakin iherb.com:sta, Acorellea myy ainakin Ruohonjuuri.
Lapsille soveltuvat hyttyskarkotteet
Thaimaassa on paljon hyttysiä, jotka tulevat esille auringon laskiessa. Ravintoloiden terasseilla on usein tarjolla hyttyskarkotteita, mutta ne sisältävät DEETiä (dietyylitoluamidi), ja se ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Erinomaiseksi karkotteeksi olenkin todennut Free-hyttyskarkotteet, jotka soveltuvat myös vauvoille. Joka puolella kuulee sanotavan, etteivät nämä ilman DEETiä valmistetut hyttyskarkotteet olisi tehokkaita tropiikin hyttysiä vastaan, mutta minä väitän toisin. Vedän hyttysiä puoleeni magneetin lailla, mutta Freetä käyttäessäni hyttyset eivät edes katso minuun päin.
Myös hyttysverkko on hyvä pakata mukaan rattaita varten. Rannalla päiväuniaikaan ei tarvinnut huolehtia, lentääkö rattaisiin sudenkorento, koppakuoriainen tai lintu.
Matka-apteekki
Thaimaasta saa hyvin lääkkeitä, mutta kannattaa pakata mukaan ainakin maitohappobakteereita (ja ottaa ne jokapäiväiseen käyttöön), nestemäistä vauvojen särkylääkettä, kuumemittari, Bepanthenia, desinfiointiainetta, kynsisakset ja laastareita. Tähän listaan kannattaa itselle lisätä oikeastaan ihan kaikki, mitä vain normaalissakin arjessa on tarvinnut.
Pakkaa kevyesti
Thaimaahan lähdettäessä voi pakata hyvin kevyesti. Säähän on pääsääntöisesti kuumaa, mutta sen lisäksi pyykin peseminen on todella edullista. Meidän toisessa hotellihuoneessa oli pyykinpesukone, joten emme käyttäneet pesuloita, mutta mainoskyltit kertoivat pyykkikilon maksavan pari euroa. Hikiset, pukluiset ja ruokatahraiset vaatteet voi siis pestä ja ottaa uudelleen käyttöön.
Rokotukset
Vauvan kanssa matkustettaessa kannattaa muistaa huolehtia rokotteet kuntoon. Hepatiittirokotteita ei saa ennen vuoden ikää, mutta normaalisti 1-vuotisneuvolassa annettava MPR-rokotetta suositellaan annettavaksi yli puolivuotiaille lapsille, jos matka suuntaa Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolelle. Tämä tulee ottaa kaksi viikkoa ennen matkaa, koska vauva saattaa oireilla rokotuksesta vielä kymmenen vuorokautta rokotuksen jälkeen.
Huh, tulipas siinä vinkki jos toinen. Unohdinko vielä jotain? Kertokaa ihmeessä kommenttikentässä omat vinkkinne Thaimaan matkalle.
Yhteistyössä: matkamuksu.com
Pysy matkassa mukana:
Matkarattaat ovat aivan ehdottomat vauvan/taaperon kanssa matkatessa, sillä ne helpottavat niin paljon liikkumista, tavaroiden kantamista ja pieni saa ottaa unet silloin kun siltä tuntuu.
VastaaPoistaMeillä oli ensimmäisillä reissuilla lapsen kanssa mukana Sack'n Seat matkasyöttötuoli, mutta loppujen lopuksi useimmat ruokailut menivät ihan matkarattaissa istuen. :) Tapasimme myös ottaa mukaan puurojauheet ja pillivellit, jotka olivat tosi näppäriä matkalla.
Hyvä kirjoitus, josta on varmasti paljon apua vauvan kanssa matkaan lähteville!
Kiitos! Hyviä vinkkejä sinultakin! Kun huomioitavia asioita on paljon, niin aina osa jää kirjoittamatta.
PoistaMatkarattaat oli tosiaan äärimmäisen tarpeelliset. Ei tarvinnut suunnitella menoja niin tarkkaan päiväunien mukaan, kun niissä tosiaan pystyi ottamaan nokoset "lennossa".
Meillä matkasyöttötuoli oli kyllä tosi isossa käytössä. Useat ravintolat olivat sen verran ahtaita, ettei rattaat mahtuneet pöytien viereen. Ja nuo puurojauheet, joihin vain sekoitetaan lämmin vesi, oli kyllä tosi hyviä.
Mekin lähdimme viime syksynä pienimmäisemme ollessa 6 kuukautta juuri Thaimaahan, koska se oli ennakkoon tuttu matkakohde. Seikkailumieli ei riittänyt uuden maan haltuunottoon, vaan halusimme, että tietäisimme edes hieman, miten kohteessa toimitaan.
VastaaPoistaMeillä matkarattaista oli lopulta hyvin vähän hyötyä. Pieni ei suostunut olemaan niissä juuri ollenkaan, joten päädyin kantamaan häntä joko rengasliinassa tai Manducassa. Nelivuotias sitten otti ilon irti tilanteesta ja matkusti rattaissa aina, kun sai luvan. Tätä ei mitenkään pystynyt arvaamaan etukäteen.
Minäkin vein mukanani puurojauhetta. Löysin paikan päältä samantyylistä riisi-porkkana-puurojauhetta, joka meillä maistui hyvin. Samoin hedelmäsoseet toimivat. Purkkiruoissa ja vaipoissa pystyi kyllä säästämään pitkän pennin, kun osti isojen kaupunkien marketeista.
Meillä lopulta vauva aiheutti paljon vähemmän hämminkiä kuin nelivuotias, joka esimerkiksi onnistui hankkimaan itselleen auringonpistoksen. Hänen pukeutumisestaan, suojaamisestaan ja nesteyttämisestään piti pitää paljon enemmän huolta.
Mutta allekirjoitan vinkkisi täysin!
Minulle Thaimaa ei ollut ennestään tuttu. Olin vähän niin kuin säästänyt sitä vauva-/lapsiaikaan :D Sen kuitenkin tiesin, että kohde on kovin helppo, ja sen vuoksi sen valitsimmekin.
PoistaLapset tosiaan ovat hyvin erilaisia. Parempi onkin varautua sekä rattailla että kantorepulla/-liinalla, niin ei tarvitse käsivoimin kantaa vauvaa koko reissua.
Nuo hintaerot ruuissa ja vaipoissa oli kyllä aivan käsittämättömiä. Yhdellä taksimatkalla pyydettiin kuskia tekemään pysähdys jonkun kaupan kohdalla, ja näin pääsimme käsiksi edullisiin vaippoihin.
Nelivuotias on tosiaan jo niin paljon touhukkaampi, että voin kuvitella, että hänen nesteytys on vauvaa tosi paljon suurempi.
Tämä oli mielenkiintoinen juttu! Itsellä ei ole vielä lapsia, mutta tilanne saattaa hyvinkin olla toinen parin vuoden päästä, ja meilläkään ei ole minkäänlaista aikomusta lopettaa reissaamista, jos näin käy. Kiva lukea tällaista seikkaperäistä tietoa siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, koska itsellä ei olisi aiheesta minkäänlaista alkeellistakaan havaintoa.
VastaaPoistaKiitos! Aika paljon on tosiaan asioita, mitä on hyvä ottaa huomioon, ja matka sujuu helpommin. Paljonhan sitä sitten käytännössä myös oppii, mutta itse olen kokenut kaikkien muiden vinkit todella hyödyllisiksi, ja sen takia on kiva auttaa myös muita vauvan kanssa matkoja suunnittelevia.
PoistaHei tämä on hyvä postaus! Itselläni ei ole lapsia, mutta lähipiirissä on ja osittain näitä juttuja pitää ihan Suomessakin pohtia sikäli jos lämmin kesä tänne rantautuu. Ja siis, ehkä sitä joskus vielä pääsee lapsien kanssa reissaamaankin :). Monet ajattelevat ihan turhaan, ettei pienten lasten kanssa voi matkustaa. Siispä on aivan loistavaa, että tällaisia juttuja tehdään =).
VastaaPoistaKiitos! Se on yksi tavoitteistani: saada empivät vauvaperheet rohkaistumaan matkaan myös lasten kanssa. Kaikkien ei tarvitse matkailusta tykätä, mutta jos mieli tekee reissuun, niin lapsi ei ole siihen este.
PoistaTuo on ihan totta, että kesäkuumalla osa vinkeistä soveltuu vaikka ihan Suomeen. Toivotaan ainakin, että saamme tänä vuonna lämpimän kesän :)
Mielenkiintoinen postaus! Itselläni ei ole lapsia, enkä myökään haaveile lapsista, mutta siitä huolimatta tätä oli kiinnostavaa lukea. Olen monesti miettinyt, kuinka pienten lasten kanssa matkustaminen onnistuu varsinkin eksoottisiin kaukokohteisiin. Mahtavaa että siihen on näin hyvät mahdollisuudet! :)
VastaaPoistaKiva kuulla, että kiinnosti!
PoistaPienten lasten kanssa matkustaminen on onneksi suhteellisen helppoa vähän kauemmaksikin. Jotkut asiat on vain kätevää, jos ne tietää ennakkoon. Toivottavasti tämä postaus helpottaa vauvamatkalaisten lomasuunnitelmia :)
Mielenkiintoistahan tätä oli lukea vaikka lasten kanssa matkustamisesta on jo aikaa. Tuo ruokakuvio tuntuu kyllä olevan vakio: jossain hotellissa isossa buffetissa kummipojalle kelpasi oikeastaan vain maissi, mutta voihan sitä aamunsa aloittaa maissillakin joka aamu viikon ajan. Kap Verdellä ravintoloihin tutustuminen jäi aika kapeaksi, kun yhdestä löytyi tytölle oikeanlaista spagetti bolognesea, joten se oli sitten se, päivästä toiseen :-) Tarkennuksena siis, että kummatkin mainitut lapset olivat kummilapsia ja matkassamme vain sen viikon, joten emme sen enempää yrittäneet kasvattaa tai laajentaa ruokamakuja tms.
VastaaPoistaHeh :) Helposti voi aloittaa jokaisen lomapäivän maissilla :) Tai syödä joka päivä saman ravintola pasta bolognesea :) Lomamatkan tulisi lapsillekin olla loma, on lapset sitten omia tai ei. Ei minun mielestäni lomalla tarvitsisi edes omien lapsien makumaailmoja yrittää laajentaa. Ehtii sitä sitten kotonakin treenailla uusia makukokemuksia, jos lomalla ei uudet ruuat maistu.
PoistaItse luen mielelläni muiden matkakertomuksia pienten lasten kanssa, koska siitä tulee hyvä fiilis. Itsekin kun olen vuosien saatossa reissannut muksujen kanssa milloin missäkin, niin ovat nämä jutut itsellekin tutuksi tulleet. Vanhimmat muksut ei peräänkatselua tarvitse, mutta nuorimmaisten kanssa nämä jutut ovat tällä hetkellä varsin tuttuja.
VastaaPoistaItse olin parin nuorimmaisen kanssa isyyslomalla Karibialla viime kuussa ja juuri tänään tuli kirjoitettua itselle tärkeästä aiheesta eli matkarattaista: http://kohteenamaailma.fi/perhematkailu/matkarattaat/ Mulle kun on jäänyt meillä yleensä reissujen suunnittelu ja itse matkustamiseen liittyvät asiat. Puoliso on huolehtinut pääasiassa siitä, mitä matkalla tarvitaan.
Yleisesti todettava on se, että kaikkialla rakastetaan pieniä lapsia. Olemme viime vuosina reissanneet Karibialla, kun pidämme sitä ilmastoa hieman inhimillisempänä Thaimaaseen ja Aasian rantakohteisiin verrattuna. Toinen etu on se, että ei ole tullut suomalaisia juurikaan vastaan eli tuntee olevansa oikeasti lomalla :-D No joo, onhan tuolla Aasiassa vaikka mitä kohteita kaikille matkustustavoille ja tottumuksille :-)
Meidän perheen työnjako kuulostaa osin samalta. Mies hoitaa rattaat ym. välineistön, minä matkalle pakkaamisen. Hyvä, kun linkkasit tuon jutun rattaista. Mielenkiintoista luettavaa! Joskin onneksi minun ei onneksi ole tarvinnut tehdä noita valintoja ja vertailuja :)
PoistaKaribia on ihana! Rakastuin Karibiaan Costa Ricassa asuessani, ja sinne on tullut tehtyä viime vuosien pidemmät matkat. Paria syrjähyppyä Seychelleille ja nyt Thaimaahan lukuunottamatta :) Barbadoksella raskaana ollessani minulta ei kyselty kuulumisia, vaan tarjoilijat, hotellin työntekijät, taksikuskit kysyivät miten vauva voi :D Voin vain kuvitella, että lapsista he olisivat olleet vielä enemmän innoissaan.
Itsellähän ei ole kokemusta pitkistä matkoista vauvojen kanssa, mutta aika usein olen kauhistellut purkkiruokien hintaa ulkomailla. Tykkään syödä niitä hedelmäsoseita eväänä välillä niin tulee toisinaan ulkomaillakin eksyttyä lastenruokahyllylle :).
VastaaPoistaHyviä vinkkejä vauvan kanssa reissaamiseen. Ja totta tosiaan, reissaamisen ei todellakaan tarvitse loppua vaikka perhe kasvaisikin :)
Purkkiruokien hinnat oli kyllä aika kohtuuttomia. Tosin voisin kuvitella, että niitä ostaa ainakin Thaimaassa suurimmaksi osaksi vain turistit, ja niistä on silloin helppo ottaa suurempi hinta.
PoistaHyviä vinkkejä! Meidän pienimmäinen oli juurikin Thaimaassa ensimmäisellä reppureissullaan viisikuisena, ja muistan kyllä elävästi kun pähkäiltiin etukäteen juurikin noita kysymyksiä, että paljon pitää kantaa vaippoja ja saako sieltä sopivaa purkkiruokaa tai maitokorviketta. Mutta kaikki järjestyi todella helposti, ja Thaimaa on loistava maa vauvaperheelle. Ihmiset ovat ylitsevuotavan lapsirakkaita, ravintolassa ehti hädin tuskin istahtaa pöytään kun joku tarjoilija tarjoutui jo viihdyttämään lasta. Mukava, rauhallinen ruokahetki vanhemmillekin tämä, eli win-win :)
VastaaPoistaMeillä on luottovarusteena matkassa kulkenut mukana telttasänky, joka pitää myös hyttyset ulkopuolella ja johon saa myös irrallisen aurinkosuojan. Aivan loistava peli, ei voi kuin suositella!
Meillä on myös paljon tarinaa lapsen kanssa matkustamisesta, tässäpä yksi niistä: http://www.matkakuume.net/2014/10/lapsen-kanssa-matkustaminen-traveling.html
Kiitos! Samat pohdinnat siis teilläkin :) Juuri teidän blogista lueskelin tuosta telttasängystä. Hieman sitä ehdin pohtia ennen tätä Thaimaan matkaa, mutta saatiin varmistus molemmista hotelleista, että he järjestävät pinnasängyt. Ja kyse ei ollut reppureissusta, vaan neljän ja viiden tähden hotelleista, joten hieman olisin ihmetellyt, jollei pinnasängyt olisi onnistuneet. Täytyy jatkaa hankintaharkintaa, jos tulevien matkojen sängyt eivät hoidu yhtä helpolla.
Poista